Urządzenia chłodnicze

Dzięki urządzeniom chłodniczym możliwe jest przechwytywanie żywności w warunkach, jakie są dla niej wymagane. Zwykle są one określane przez producentów żywności, na podstawie odpowiednich norm i przepisów.

 

Zastosowanie urządzeń chłodniczych w branży spożywczej 

Właściwe przechowywanie żywności ma ogromne znaczenie zarówno ze względów ekonomicznych, gdyż mniej się jej marnuje, jak i z uwagi na ochronę zdrowia konsumentów. Dlatego w branży spożywczej tak ważne jest zastosowanie urządzeń chłodniczych i ich odpowiednie dopasowanie do potrzeb danego sklepu, punktu gastronomicznego czy przetwórczego. Poszczególne rodzaje żywności wymagają różnych temperatur, niektóre z nich można mrozić, a innych nie. W zależności od temperatury zmienia się także okres przydatności danego produktu do spożycia. Dlatego sprzęt chłodniczy wykorzystywany do przechowywania produktów spożywczych musi spełniać określone wymagania.

pomieszczenie chłodnicze

Lodówki i chłodnie w aptekach i laboratoriach

Branża spożywcza nie jest jedyną, która wymaga niskich temperatur. Lodówki i chłodnie wykorzystuje się też w aptekach i laboratoriach o różnym profilu. Służą one do przechowywania leków, wymagających szczególnych warunków bądź próbek przeznaczonych do badań, w których niska temperatura ogranicza procesy chemiczne zmieniające ich właściwości. Przyjmujemy zamówienia na gotowe urządzenia, które montujemy po dokładnym zmierzeniu lokalu, gdzie mają się znaleźć. Wykonujemy także kompletne komory chłodnicze i mroźnie według specjalistycznych projektów.